Пропагандисти "ДНР/ЛНР" відразу "здогадалися", хто влаштував теракт у Москві. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу вкотре продемонстрували свою повну залежність від московської пропаганди. Без сумніву, головною темою всіх світових медіа був жахливий теракт у Москві. Журналісти і блогери "ДНР" і "ЛНР" дуже старалися вставити свої "п'ять копійок" - активно цитували російські ЗМІ, які незграбно розганяють "український слід", інколи тоненькою цівкою вставляли свої коментарі, ще більш абсурдні й безглузді, ніж у кремлівських борзописців

Взяли слід...

Отже, 22 березня в Москві за повної бездіяльності силових органів невідомі влаштовують масове побоїще в підмосковному "Крокус сіті хол". Верхи, традиційно "не можуть" - у повній розгубленості Путін, ФСБ і МВС не знають, що сказати, і тільки російські пропагандисти, та ще й одіозний Дмитро Медведєв моментально відчули "український слід". Слідом за ними стійку взяли і ЗМІ окупованого Донбасу. 

Першим команду "фас" виконав донецький пропагандист Данило Безсонов. Він, хоча і називає себе "військовим експертом", у цій ситуації легко обійшовся без будь-яких експертиз. Через лічені години після розстрілу мирних жителів Москви він заявив, що "теракт - справа рук українських спецслужб". Як докази, крім патологічної українофобії, він навів той факт, що українська сторона не виключила провокацію російських спецслужб і... одразу ж відмежувалася від масового вбивства мирних громадян.

"Друзі, сьогоднішню трагедію, пов'язану з терактом у Москві, відпрацьовуватимуть українські ЦІПСО... Навіть є заготовки... Вони намагатимуться сіяти паніку, дезорієнтувати і дезінформувати наших громадян. Враховуйте цей факт і зберігайте пильність", - написав він.

"Українські спецслужби та офіс Зеленського передбачувано розганяють вкидання, що теракт у "Крокусі" - це провокація російської влади. Точно так само, як роками розповідали, що Донецьк сам себе обстрілював", - підтримав його популярний у "ДНР" Телеграм-канал.  

Деякі джерела масової дезінформації пішли ще далі - від домислів перейшли до прямого обману. Так, один донецький Телеграм-канал нібито промоніторив українські ЗМІ і "з'ясував", що "від убивства ні в чому неповинних людей у "Крокусі" радіє вся Україна - серед них і великі ЗМІ та державні діячі"

Автор пише, що "теракт у столиці Росії викликав справжнє свято... блогери, ЗМІ та офіційні особи злилися в екстазі від терористичного розстрілу ні в чому невинних російських людей". За його версією, "соціальні мережі, найбільші ЗМІ в нацистському чаді сиплють прокльони на адресу загиблих і постраждалих російських людей, а прості українці змагаються, хто сильніше пожартує". Як "доказ" він навів кілька скрінів спілкування нікому не відомих людей у чатах таких самих безликих постів в Інтернеті.

Заради справедливості слід зазначити, що майже всі Телеграм-канали окупованого Донбасу все-таки "знайшли" українського чиновника, який не тільки "радів", а й обіцяв повторити масове вбивство москвичів. Ну, не те, щоб самі знайшли, просто не погребували передрукувати брутально зроблене фейкове відео, на якому секретар Ради безпеки і оборони України Олексій Данілов нібито зізнається в причетності до теракту України. 

Мету такої безсовісної брехні ЗМІ окупованого Донбасу стисло і ємко сформулював ще один донецький Телеграм-канал: "Тепер спецоперація в Україні завершиться швидше, всі такі події пов'язані з Україною".    

Після того, як у суботу ввечері було опубліковано заяву ІДІЛ, у якій ісламісти беруть на себе відповідальність за кривавий теракт, у російських і сепаратистських ЗМІ спостерігалася певна розгубленість: інформаційні пси явно збилися з українського сліду. Однак острах тривав не довго - незабаром знайшлися "експерти", які почали розганяти інформацію, що ІДІЛ зовсім не винен, що не варто ісламістам наговорювати на себе, що відеозапис розстрілу в "Крокусі" їм надіслали або українці, або їхні "західні куратори". Як "докази" традиційно наводили слова Путіна: мовляв, сховатися хотіли в Україні, там для них "вікно" приготували.

"Офіційні" ж ЗМІ "ДНР/ЛНР" пошуком доказів себе не обтяжували, ні про яке визнання ІДІЛ не повідомляли. Головними "аналітиками" для них були місцеві жителі, у яких одразу як вони "дізналися про теракт у "Крокусі", навіть сумнівів не виникло, який ворог його організував".

Місцеві чиновники-колаборанти теж не підкачали. В ефір одного з донецьких телеканалів пустили коментар заступника "голови Донецької міської ради" Кирила Рибакова. "Зрозуміло навіщо це організовується: бандерівський режим зазнає поразки за поразкою на полях битв, і його господарі, і його спецслужби намагаються посіяти паніку серед людей", - продемонстрував він повне заміщення логіки тваринною українофобією.  

Рідкісним ньюсмейкером інформаційного поля окупованого Донбасу, який не став поспішно звинувачувати в усьому Україну, минулого тижня виявився колишній офіцер СБУ Олександр Ходаковський. "У нас на Донбасі теж стало багато етнічного фактора. Він поводиться зухвало - варто інспектору ДПС зупинити для перевірки машину, як одразу з'їжджається група підтримки, оточують співробітника поліції і починають тиснути. Можуть вдарити", - визнав він наявність на теренах "русского мира" серйозного напруження в міжнаціональних відносинах.

 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті